Talán már nincs is olyan magyar, aki ne hallott volna Michelisz Norbert történetéről. Az egykori szimulátorosról, aki 21 évesen vezetett életében először igazi versenyautót, addig csak videojátékokon gyakorolt. Alighanem világszinten is páratlan, hogy innen nemcsak gyári ülésig jutott, hanem az FIA legkomolyabb bajnokságainak egyikét meg is nyerte 2019-ben, amikor a WTCR bajnoka lett.

A Michelisz-sztori a legismertebb, de messze nem az egyetlen nagyszerű fejezete a magyar szimulátorsportnak.

Már a virtuális versenyzés hajnalán, 2001-ben volt világbajnokunk az online térben, amikor Wéber Gábor megnyerte az első igazi szimulátornak számító Grand Prix Legends vébéjét. Akkor az a Greger Huttu végzett mögötte a második helyen, akit minden idők egyik legjobb szimulátorosának tartanak.

Wéber és Michelisz mellett Kiss Norbert nevét is meg kell említeni, aki 2003-ban a Live for Speeddel kezdett játszani, ma pedig kétszeres kamionos Európa-bajnok a valóságban. Hármójuk neve aranybetűkkel szerepel a magyar szimulátorsport történetének első oldalain, de azóta folyamatosan jönnek az újabb és újabb tehetségek.

A közelmúltból elég csak két nevet kiemelni: Báldi Gergő 2019-ben a Michelisz-féle WTCR online változatának bajnoka lett, Bereznay Dániel pedig 2018 után újra a dobogón végzett a Forma-1 hivatalos virtuális bajnokságában. Utóbbi egy nyolcezer forintos, tapadókorongos kormánnyal kezdett versenyezni, azzal jutott szerződéshez először a Mercedes csapatában.

Többen bebizonyították már, hogy nem kell a gyereket motorolajban fürdetni és gokartban ringatni ahhoz, hogy később sikeres autóversenyző váljon belőle. A tömegek számára elérhetőbb szimulátor is képes megadni az alapokat, ugyanaz a szem-kéz-láb koordináció és mozgáskultúra szükséges hozzá, mint a valóságban.

De a szimulátor ma már több egy kincses térképnél, amely a legügyesebbeket elvezetheti az igazi versenyautók üléséig. Nem mindenkinél ez a cél, sőt olyan is van már, aki éppen fordítva csinálta, és valódi versenyzőből lett profi szimulátoros.

Az e-sport a motorsport önállóan is működőképes részévé vált, amelynek megvannak a saját klasszisai, specialistái és fogyasztói.

A simvonal.hu célja bemutatni a nemzetközi szinten sikert-sikerre halmozó szimulátorosokat, a világukat és a háttérben zajló folyamatokat. Honnan jöttek és hová tartanak? Elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A magyar szimulátorsport világszínvonalú, megérdemli a figyelmet. Emeljétek velünk a simvonalat!