Kiss Norbi Révész

Magyar bajnoki cím szimulátoron, Kiss Norbi 16-ból 12-szer nyert

Véget ért a kamionos Európa-bajnokság szimulátorbajnoksága, melyet Kiss Norbi nyert meg. De fogalmazhatunk úgy is, hogy nagyobb volt a fölénye az Assetto Corsában futó játékban, mint Lewis Hamiltonnak a Forma–1-ben.

Még májusban a virtuális Hungaroringen indult a kamionos Eb e-sportos kezdeményezése. Csak a valódi mezőny tagjai vehettek részt a bajnokságban, és miután az erős szimulátoros múlttal rendelkező Kiss Norbi dupla győzelemmel kezdett, már sejteni lehetett, hogy nem lesz sok kérdés.

Akkor készítettünk is egy interjút a valóságban kétszeres kamionos Európa-bajnokkal, aki elmondta, hogy nagy előnyben van, mert sokan most szimulátoroztak életükben először.

Ez az előny a legvégéig kitartott, Kiss Norbi a nyolc időmérőből hetet behúzott, és a 16 futamból 12-t megnyert. Már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította a virtuális bajnoki címét, de azért a jaramai szezonzárón is megnyerte az első versenyt.

F1-közvetítés miatt maradt le egy időmérőről

„Az egyetlen időmérő, amit nem nyertem meg, az volt, amin el sem indultam… Éppen egybeesett a Forma–1-es közvetítéssel, amin a tévében dolgoztam, és bármennyire siettem hazafelé, a vasárnap esti forgalomban nem értem oda rá, csak a futamra” – elevenítette fel Norbi.

„Láttam, hogy sok munkát tettek bele a többiek a gyakorlásba, és fejlődtek is szépen. Mivel azonban a körönkénti egy másodperces előnyöm minden pályán megvolt, kényelmesen vezethettem.”

Ahogy azt több autóversenyző elismerte, neki is jól jött a szimulátorozás a járvány miatt hosszúra nyúló versenymentes időszakban. Ennek apropóján még a felszerelését is felturbózta. Fanatec Direct Drive 1 F1-es kormányt és CSL Elite pedált szerzett be.

Húsz kör után leizzadt az új kormányával

„Évek óta fontolgattam, hogy le kellene cserélnem a régi felszerelésemet, amivel 15 éve kezdtem szimulátorozni. Valahogy mindig elodáztam, de most elhatároztam magam. Az elején szokatlan volt, mert fizikailag az erőt is bele kellett vinni a vezetésbe, ugyanúgy, mint a valóságban.”

„Sokkal élethűbb lett az élmény, de húsz kör után már leizzadtam. Miután megszoktam, sokkal jobban élveztem. A pedálból viszont sajnos az olcsóbb verziót vettem meg, nem vagyok elégedett vele, úgyhogy le fogom cserélni egy jobbra.”

Norbi a kamionos Eb szimulátorbajnoksága mellett a Nemzeti Sim Ligában is rajthoz állt, amelyben kiélezett csatát folytatott a bajnoki címért. Ott végül egy hajszállal második lett Tóth Dávid mögött. Ezen kívül más bajnokságban nem indult, de az iRacing nyilvános gyakorlószerverein gyakran feltűnt.

A WTCC háromszoros bajnokával is gyakorolt

„Volt, hogy összefutottam gyakorlás közben a WTCC háromszoros bajnokával, José María Lópezzel. Elmondhatom, hogy gyorsabb voltam nála” – jegyezte meg poénosan Norbi, akinek jövő hétvégén kezdődik az igazi szezonja a kamionos Eb-ben.

Mint mondta, ugyanaz a célja, mint szimulátoron: a bajnoki cím. Új csapatával, a Révész Truck Racing Teammel és új kamionnal, egy MAN-nal vág neki, amelynek a designját az e-sport bajnokságban mutatták be először.