Nagy Dávid

Magyar srác a tízezer eurós Cupra-bajnokság nagy esélyese

Öt forduló telt el a RaceRoomban futó Cupra SimRacing Seriesből, és Nagy Dávid áll a bajnokság első helyén. A M1RA Esports szimulátorosa már a május végi szezonnyitón is alig maradt le a dobogóról a Nürburgringen, ahol negyedik lett. Azóta viszont szárnyal.

Imolában harmadik hely, Zandvoortban két futamgyőzelem, Monzában második hely, majd legutóbb a Red Bull Ringen újra győzelem. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően Nagy Dávid magabiztosan vezeti a bajnokságot Moritz Löhner előtt. A német neve onnan lehet ismerős, hogy a tavasszal vele küzdött a WTCR Esports megnyeréséért Báldi Gergő.

Nagy Dávid most Báldi és a többi M1RA Esports-versenyző, Csuti Zoltán és Zsupanek Bence támogatására is számíthat, akik közül nem mindenki tudott részt venni az összes fordulóban. Báldi és Csuti az rFactor2-es All Star Series-zel való ütközés miatt maradt távol többször is.

Tavaly ledobta a net, ezen múlt a top 3

Dávid a Cupra SimRacing Series 2019-es kiírásában csak azért maradt le a szezonvégi dobogóról, mert Monzában internetcsatlakozási probléma miatt elveszített egy győzelmet. Bízik benne, hogy most nem lesz ilyen, és kitart a lendülete a 13 forduló végéig.

„Tavaly egy szerencsétlen eset miatt maradtam le a top 3-ról ebben a bajnokságban, ezért úgy kezdtem el az idényt, hogy szeretnék revánsot venni. Már az első fordulóban azt éreztem, hogy erős lehet a tempóm, bár az eredmények akkor még nem alakultak a legjobban. Aztán az utóbbi négy fordulóban összeálltak a dolgok, és jól jött ki minden” – árulta el Nagy Dávid a Simvonalnak.

„A csapattól is megkapom a támogatást, hiszen Gergőék az All Star Series miatt kihagytak néhány fordulót, így nekem próbálnak segíteni. A neheze most jön majd, hiszen hosszú a szezon, és a kezdődő GT Masters, illetve az őszre várható WTCR Esports-szezon megoszthatja majd a figyelmet.”

Már nem nehéz nem fő prioritásként kezelni

Az ADAC GT Masters Esports idei szezonja ezen a hétvégén rajtol, szintén RaceRoomban. A nagy presztízs mellett ott a tervek szerint két versenyt offline rendeznek meg, és a díjazás is impozáns, 10 ezer euró jár a bajnoknak. A Cupra SimRacing Seriesben az összdíjazás ennyi, amiből háromezer euró a legjobbé.

„Nem ezért játszom, hiszen már a pénzdíjas versenyek előtt is szimulátoroztam, és nélküle is folytatnám. De hülyeség lenne tagadni, hogy jó bevétel, és ez is számít. Ugyanakkor sokkal jobban motivál, hogy a megszokott RaceRoomos mezőny kiegészül majd olyan jó nevű szimulátorosokkal, mint például Erhan Jajovski. Erős mezőnyre számítok” – reagált erre Dávid.

Nagy Dávid Cupra

A Cupra-bajnokság sem gyenge, de a meglátása szerint egy kicsit elmarad a WTCR Esportsban megszokott rivalizálástól.

„Egy kicsit gyengébb a mezőny, mint a WTCR-ben. Nincs például itt a két lengyel srác (Kuba Brzezinski és Nikodem Wisniewski – a szerk.), és többeken is azt érzem, hogy nem ez a bajnokság az elsődleges nekik. Nekem most ez a fő prioritás, de a GT Mastersszel ez változhat. Meglátjuk, mert ha már ilyen jól állok itt, nehéz lenne azt mondani a Cupra-szezonra, hogy elengedem…”

Nem számítana gyorsulásra egy jobb kormánytól

Nagy Dáviddal kapcsolatban érdekesség, hogy a legtöbb menő szimulátorossal ellentétben egy belépő kategóriájú kormányt használ. A Logitech Driving Force GT-t már 50 ezer forintért meg lehetett vásárolni.

„Mostanában gondolkodom azon, hogy be lehetne ruházni egy komolyabb szettbe. De nem remélnék attól sem jobb köridőket, nem hiszem, hogy a tempóhoz sokat adna hozzá. Inkább azért lenne előnyös, hogy a különböző más szimulátorokban, például az iRacingben is kiegyensúlyozottabb teljesítményre lehetnék képes” – zárta szavait Dávid.