George Russell tényleg gyorsabb lett a szimulátorozástól

Hosszú idő után először tesztelhette le George Russell, hogy mennyit érnek az e-sportos sikerei a valóságban. A Williams Forma–1-es szimulátorában bebizonyosodott, hogy gyorsabb lett a karanténidőszak alatt.

George Russell volt a járványhelyzet miatt leálló motorsportvilág egyik legnagyobb nyertese. A Forma–1-ben tavaly pontot sem szerző brit az online versenyeken végre megmutathatta képességeit. Az F1 Esports nem hivatalos bajnoka lett, miután az utolsó négy futamot megnyerte.

Sokan elismerték ezért, többek közt a Ferrari sztárja, Charles Leclerc is kifejezte, hogy Russell mennyire gyors. Mások azonban nem vettél túl komolyan az eredményeit, mondván, hogy a Codemasters Forma–1-es játéka távol áll egy igazi, valósághű szimulátortól.

A 14. körben már gyorsabb volt, mint a karantén előtt

Most kiderült, hogy jót tettek Russellnek az F1 Esportsban töltött virtuális kilométerek. Hosszú idő után újra kipróbálhatta a Williams F1-szimulátorát, ami nem éppen egy otthoni felszerelés. Arra használják ezeket a gépeket a csapatok, hogy reálisan modellezzék a valóságot, így akkor is dolgozhatnak, amikor nincs lehetőségük tesztelni. Ezek szó szoros értelemben vett szimulátorok.

„Először ültem a Williams szimulátorában a szezon előtti tesztek óta. Arra kértem a mérnökömet, hogy használjuk ugyanazokat a beállításokat, mint legutóbb, hogy össze tudjam hasonlítani, hol tartok a karantén után. És persze az e-sportos tapasztalataim után” – árulta el Russell.

„Szóval beültem, és az első két köröm másodpercekkel lassabb volt. De a 14. körben már gyorsabb voltam, mint az elmaradt ausztráliai szezonnyitó előtt ugyanazokkal a beállításokkal.”

„Csak arra tudtam gondolni, hogy ebben biztosan szerepe van annak a sok szimulátorozásnak, amit otthon csináltam az elmúlt időszakban. Edzésben tartottam a testemet és az elmémet egyaránt.”

„A nap végére olyan későn tudtam fékezni, ahogy csak lehetett, olyan sebességet tudtam átvinni a kanyarokon, amire csak képes vagyok. Tehát működtek azok a dolgok, amiktől gyors leszel.”

„Mindössze néhány körre volt szükségem ahhoz, hogy újratanuljam, miként működik másként egy Forma–1-es autó a játékokhoz képest. Egyből visszaszoktam, amivel meglepetem magam.”

Könnyű lett volna feladni azzal, hogy ő nem e-sportoló

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Russell az F1 virtuális bajnokaként hirtelen a valóságban is dobogós helyezésekért harcol majd. A lehetőségeit a technika is bekorlátozza, de megerősítette, hogy a valóság szempontjából hasznos volt neki az e-sport. Ráadásul egy nagy tanulsággal is gazdagabb lett.

„Amikor megérkeztem az e-sportba, győzni akartam. De a közelében sem voltam annak a szintnek, ami a győzelemhez kell, és ezt a frusztrációt meg akartam szüntetni. Bármiben is legyél tehetséges, ha nem teszed mellé a kellő munkát, semmit sem érsz el” – fogalmazott a 22 éves brit.

„Talán két hétig eléggé feszült voltam. Rengeteget gyakoroltam, köröztem, köröztem és köröztem, mégsem voltam sehol. Aztán egy nap úgy keltem fel, hogy a helyükre kerültek a dolgok, és onnantól beindultam.”

„Egy-két nappal korábban könnyen mondhattam volna, hogy oké, ez nem az én világom, abbahagyom. Én valódi autóversenyző vagyok, nem e-sportoló, De éppen ilyenkor kell még kicsit kitartani, ez a legnagyobb lecke, amit megtanultam.”