Button és Alonso csatázik Indianapolisban

Button és Alonso az utolsó körös, drámai csatájukról

A legendás indianapolisi körön rendezték a The Race All-Star Series legutóbbi fordulóját. Jenson Button futamgyőzelmet aratott, amihez kellett, hogy kivédje Fernando Alonso támadását az utolsó körben. Teljesen ellentétes taktikát választottak, és ez döntött.

Az rFactor2-es All-Star Series előző szezonjában már összecsapott egyszer a két Forma–1-es világbajnok Indianapolisban. Akkor többször is oda-vissza előzték egymást az élen, és Alonso végül mindössze 37 ezreddel előzte meg brit riválisát.

Múlt hétvégén fordult a kocka, és Button jött ki győztesen a csatájukból, amely drámai fordulatot vett az utolsó körben. Alonso igyekezett megelőzni a futamot vezető britet, ám megpördült az autójával. Miután a falnak csapódott, ugyan tudta folytatni a versenyt, de lendületet vesztett, és ketten is megelőzték, így csak negyedik lett.

Alonso a szélárnyékra várt, de megpördült

A csatájuk érdekessége, hogy ellentétes stratégiát láttak jónak. Alonso megelégedett azzal, hogy szorosan Button nyomában haladt, mert biztos volt benne, hogy az utolsó körben a szélárnyékot kihasználva ez a jobb pozíció. Eközben Button teljesen máshogy gondolta, szerinte jobb volt az élen állni, és onnan védekezni.

„Nagyon erős volt a szélárnyékhatás, ezért azt terveztem, hogy az utolsó kör hátsó egyenesében vagy a négyes kanyar után átveszem a vezetést” – magyarázta Alonso.

„A futam végén irtó nehéz szorosan közel maradni az előtted haladó autóhoz, ezért próbáltam egy kis távolságot tartani Jensontól a megelőző körökben.”

Csakhogy a turbulencia túl erős volt, így Button taktikája jött be, aki pont emiatt gondolta azt, hogy jobb elöl maradva védekezni.

A bajnoki címért most a spanyol harcol

„Az élen akartam maradni, mert tudtam, hogy ha blokkolom, nem lesz könnyű megelőznie és sok leszorítóerőt veszít majd, ahogy az látszott is” – fogalmazott Button.

„Ezúttal nem én voltam az, aki kiforgott, hanem Alonso!”

A spanyol ennek ellenére is vezeti a három fordulóból álló bajnokságot. 156 ponttal áll az élen, három egységgel megelőzve a második Juan Pablo Montoyát. Az előző szezont megnyerő Button csak Indianapolisban szerezte az első pontjait, így neki nincsenek bajnoki reményei a Le Mans-i zárszó előtt.

A profi szimulátorosok külön bajnokságában a magyaroknak nem volt jó napjuk. Báldi Gergő és Csuti Zoltán az időmérőn lassabb volt a vártnál, csak a 29., illetve a 27. helyet szerezték meg. Báldi az első futamon összehozott egy 14. helyet, de a második verseny elején mindketten kiestek egy rajtbaleset miatt.