Charles-Leclerc

Íme a top 10 versenyző a Forma–1 virtuális nagydíjain!

Véget ért az F1 Esports valódi autóversenyzőknek kiírt szezonja. A nem hivatalos bajnoki címet George Russell szerezte meg, de a The Race összeállítása nyomán bemutatjuk a 10 legjobban teljesítő pilótát.

10. Antonio Giovanazzi

Antonio Giovanazzi
Helyezés: 13. (5/8 futam)
Legjobb eredmény: 5., Ausztrália
Az Alfa Romeo versenyzője Interlagosban egy darabig az élmezőnyben volt, de aztán ütközött Nicholas Latifivel, aminek következtében ki is esett. Akkor sertepertélt a dobogós helyek környékén, általában viszont a top versenyzők után következő második hullám stabil tagja volt. Előrébb is végezhetett volna a bajnokságban, de technikai problémák is hátráltatták: Kínában megszakadt az internetkapcsolata, Monacóban pedig lefagyott a játéka.

9. Louis Deletratz

Louis Deletraz
Helyezés: 12. (6/8 futam)
Legjobb eredmény: 7., Ausztrália és Kína
Tagja volt a virtuális Le Mans-i 24 órást megnyerő négyesnek rFactor2-ben, de a Haas idei tesztpilótája a Codemasters F1-es játékában is odatette magát. Ugyan dobogóra egyszer sem állt a szezon során, de a sebességére nem lehetett panasz. Három időmérőn is a harmadik helyen végzett, más kérdés, hogy mindegyik alkalommal rosszul jött ki a rajt utána csatározásokból. Az egykörös tempója azonban a legjobbak közé tartozott, egyszer sem kvalifikálta magát a top 10-en kívülre.

8. Nicholas Latifi

Nicholas Latifi
Helyezés: 7. (8/8 futam)
Legjobb eredmény: 5., Spanyolország
A középmezőny megtestesítője volt a Williams pilótája abból a szempontból, hogy az összes futamán az ötödik és a tizedik hely között intették le. Elég gyors volt ahhoz, hogy az egyes versenyekre beugró vendégpilótákat verje, de ahhoz nem volt meg a tempója, hogy a Codemasters játékában jobban elmélyedő élmenőket komoly versenyre késztesse. Tegyük hozzá, hogy többször lett volna esélye kimagasló eredményre, de ettől önhibáján kívüli ütközések fosztották meg: Bahreinben Gutierrezzel, Interlagosban Giovanazzival, Kanadában újra Gutierrezzel.

7. Lando Norris

Lando Norris
Helyezés: 8. (5/8 futam)
Legjobb eredmény: 4., Azerbajdzsán
A Forma–1-es mezőny egyik legjobb és legtapasztaltabb szimulátorosa, aki iRacingben például az IndyCar és az ausztrál Supercars hivatalos bajnokságában is győzelemmel bizonyította tehetségét. Innen nézve csalódást keltő is lehetne, hogy az F1 Esportsban mindössze egyszer rajtolt a top 10-ből, Azerbajdzsánban a kilencedik pozícióból. Csakhogy Norris szórakozásnak fogta fel az itteni indulását, ráadásul technikai problémák is hátráltatták. Voltak látványos fellángolásai, amivel megmutatta, mit tud, de a valódi képességei nem itt derültek ki.

6. Guanyu Zhou

Guanyu-Zhou
Helyezés: 6. (3/8 futam)
Legjobb eredmény: 1., Bahrein
A kínai versenyző a valóságban a Renault tesztpilótája, és nagyszerűen kezdte az F1 Esports-szezont, hiszen az első eseményen, Bahreinben győzelmet aratott. Ebben a fordulóban azonban még többen nem álltak rajthoz a későbbi élmenők közül. Mivel ő csak három virtuális nagydíjon indult, a nem hivatalos bajnoki címre nem volt esélye, de amikor ott volt a pályán, nem nyújtott rossz teljesítményt. Kínában harmadik lett az utólagos büntetések után, Kanadában pedig a hatodik helyen végzett.

5. Esteban Gutierrez

Esteban-Gutierrez
Helyezés: 4. (7/8 futam)
Legjobb eredmény: 2., Monaco
Egyike a mindössze két versenyzőnek, aki mind a nyolc virtuális nagydíjon ott volt, ám rontja a statisztikáját, hogy az Albert Parkban nem tudott elrajtolni. A valóságban 2013 és 2016 között 59 Forma–1-es futamon indult, dobogóra egyszer sem állt, ezt azonban megtette az F1 Esportsban. Monacóban a tizedik helyről küzdötte fel magát másodiknak. A bahreini szezonnyitón azonban éppen fordított utat járt be: ott a második helyről gyengén rajtolt, és visszacsúszott tizediknek. A mexikói összességében erősen teljesített, de hiányoztak a nagy bravúrok.

4. Stoffel Vandoorne

Stoffel-Vandoorne
Helyezés: 5. (4/8 futam)
Legjobb eredmény: 2., Bahrein
Alaposan kihasználta a járvány miatti szünetet, hiszen indult a The Race All-Star Seriesben, a virtuális Le Mans-i 24 óráson és a Forma–E szimulátorbajnokságában is, amit amúgy meg is nyert. A korábbi McLaren-pilóta az F1 Esportsban sem volt tétlen, a bahreini nyitányon a 11. helyről rajtolva végzett a második helyen. Interlagosban a győzelemre is lett volna esélye, hiszen megnyerte az időmérőt, ám a futam első méterein megpördült az autójával… Még ha csak virtuálisan is, de jó volt újra a Forma–1-ben látni a belgát.

3. Alex Albon

Alex-Albon
Helyezés: 2. (7/8 futam)
Legjobb eredmény: 1., Brazília
Háromszor is az első sorból rajtolt a Red Bull tehetsége, de csak egy futamgyőzelmet aratott. Interlagosban a szezon egyik legizgalmasabb csatáját vívta Charles Leclerc-rel, akivel összesen 26-szor előzték egymást oda-vissza az élen. Végül Albon győzött, aki ezen kívül további három dobogós helyezést tudott felmutatni, Azerbajdzsánban és Kanadában is George Russell mögött volt második. Nagyon közel volt a bajnokság két leggyorsabb versenyzőjéhez, de egy picit le volt maradva mögöttük.

2. Charles Leclerc

Charles-Leclerc
Helyezés: 3. (6/8 futam)
Legjobb eredmény: 1., Ausztrália, Kína
A Ferrari sztárja azonnal erőt demonstrált az F1 Esportsban. Kihagyta az első futamot, de utána Vietnamban és Kínában egyből két győzelemmel kezdett. A következő két versenyen is közel volt a sikerhez, ám Interlagosban rossz stratégiát választott a gumiválasztásnál az Albon elleni csata közben, majd egy büntetés miatt végül csak harmadik lett. A végére visszaesett a teljesítménye, és elveszítette a lelkesedését, a szezonzárót ki is hagyta, bár ebben az is közrejátszott, hogy indult a virtuális Le Mans-i 24 óráson.

1. George Russell

George-Russell
Helyezés: 1. (7/8 futam)
Legjobb eredmény: 1., Spanyolország, Monaco, Azerbajdzsán, Kanada
Szüksége volt kis időre, hogy megtalálja a ritmust a Codemasters játékában, de miután megtette, egész egyszerűen legyőzhetetlenné vált. Spanyolországban szerezte meg először a pole pozíciót, majd óriási csatában legyőzte Leclerc-t, aki az utolsó körben időbüntetést kapott. Ez volt az első a négy győzelemből álló dominanciája sorában, amivel uralta a szezon második felét, és végül teljesen megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet. Amiről amúgy azt mondta, hogy több publicitást kapott, mint tavaly a valódi Forma–1-ben a Williams versenyzőjeként.