Így készült Alonso és Barrichello Le Mans-ra

Egyikük kétszeres világbajnok, a másiknál több Forma–1-es futamon senki sem indult. Fernando Alonso és Rubens Barrichello most bizonyítja, hogy érti az új idők szavát is: együtt készülnek a hétvégi virtuális Le Mans-i 24 órásra.

A járvány az olyan legendás autóversenyeknek is keresztbe tett, mint a Le Mans-i 24 órás. Szimulátoron azonban erre is van megoldás: most hétvégén az eredeti időpontjában, csak online rendezik meg a viadalt.

Összeverődtek a világ legjobbjai a hírre, elképesztő a sztárparádé az 50 induló egység 200 versenyzőjének névsorában. Fernando Alonso és Rubens Barrichello együtt, a beszédes nevű FA/RB Allinsports csapatban indul.

Rajtuk kívül még két szimulátoros tagja a teamnek. A finn Olli Pahkala az F1 Esportsban versenyez, a norvég Jarl Teinen pedig tavaly GT-kategóriában második volt az akkor még nem hivatalos, ám szintén rFactor2-ben futó virtuális Le Mans-i 24 óráson.

A felkészülés más, az érzés hasonló, mint a valóságban

Alonsóék az LMP-osztályban indulnak, amelyben többek közt Max Verstappen, Lando Norris, Jenson Button vagy a Simvonalnak interjút adó egyetlen magyar résztvevő, Pinczés Ádám is az ellenfeleik között lesz.

A spanyolok kétszeres Forma–1-es világbajnokának különleges a virtuális Le Mans-i verseny, hiszen Alonso a valóságban már kétszer győzött a nagy múltú 24 óráson.

„Nagyon élveztem a felkészülést az elmúlt néhány hétben erre a kihívásra. A folyamat, ahogy a csapattal együtt megtaláltuk az apróságokat, amikkel sikeresek lehetünk, nagyon jó élmény volt” – nyilatkozta Alonso.

„A valódi 24 órásra való felkészülés persze nagyon más. Főként fizikai oldalról, de mentálisan is.”

“Közel sincs annyi dolgod, mint a valóságban, és olyan sok megbeszélésre sincs szükség. De mihelyt elrajtolunk, az érzés többé-kevésbé ugyanolyan a kormány mögött.”

Más időzónában, de egy csapatban – megoldották

Érdekes, hogyan találják meg az ideális beállításokat. Mivel egy csapat mind a négy versenyzőjének legalább négy, maximum hét órát vezetnie kell, olyan set-upot keresnek, ami mindenkinél jól működik. A munkát az is megnehezítette, hogy Rubens Barrichello Brazíliában teljesen más időzónában gyakorolt, mint a csapat másik három tagja.

Alonso és Barrichello csapata a Le Mans-i 24 óráson

Alonso és Barrichello csapata a virtuális Le Mans-i 24 óráson

„Nem is tudom, hány évig versenyeztem együtt Fernandóval, és mindig megvolt köztünk a kölcsönös tisztelet. Azt hiszem, ezért hívott fel, hogy van-e kedvem beszállni. Megtisztelt vele” – árulta el a Forma–1 történetében a legtöbb futamon, 322-n rajtoló Barrichello.

„Nagy öröm Fernandóval egy csapatban indulni, hiszen ő egy igazi bajnok. De mindenki sokat számít. Jarllal és Ollie-val kiegészülve jól működünk négyen együtt.”

“Az időeltolódás miatt én sokszor csak ott hagytam nekik néhány beállításvariációt és a kérdéseimet. Aztán mire felkeltem, reggel hétkor már megvoltak a válaszok.”

Barrichello és Alonso is bizonyított már szimulátoron, mindketten nyertek futamot a The Race All-Star Seriesben. Sőt a spanyol jelenleg vezeti a bajnokságot a harmadik szezonban. Annak ellenére, hogy ott is és Le Mans-ban is az rFactor2-t használják, nem számít könnyű átállásra.

A 48 éves Barrichello újra 20-nak érzi magát

„Ez nem egy sprintfutam, 24 óráig tart, ami otthon is kimerítő egy szimulátorban ülve. Ráadásul Le Mans-ban a sérülések aktiválva lesznek, ami az All-Star Seriesben nem így van, és én eddig csak úgy versenyeztem online” – magyarázta Alonso.

Alonsóék autója a virtuális Le Mans-i 24 óráson

Hiába virtuális verseny, Alonsóéknak ugyanúgy vigyázniuk kell az autóra, mint a valóságban

„Elképesztően szoros versenyre számítok. Mint mindig, 48 helyett újra 20 évesnek érzem magam a pályán. Szeretem ezt a játékot, csípem a csapatot. Megpróbáljuk a legjobbat nyújtani és győzni. Már alig várom!” – tette hozzá Barrichello.

A Le Mans-i 24 órás virtuálisan is szokás szerint szombaton 15 órakor rajtol és vasárnap 15 órakor ér véget.


Forrás: The Race