A Panis-csapat felállása a Le Mans-i 24 óráson

Aki Magyarországot képviseli a Le Mans-i 24 órás sztárjai között

Eredeti időpontjában, szimulátoron rendezik meg a járvány miatt a valóságban elhalasztott Le Mans-i 24 órást az előttünk álló hétvégén. Max Verstappen, Charles Leclerc, Fernando Alonso és megannyi sztárpilóta a rajtrácson. Megszólaltattuk az egyetlen magyar indulót, Pinczés Ádámot, aki a korábbi F1-es Olivier Panis csapatában szerepel.

Tekintélyes számokkal és óriási nevekkel rendezik meg a virtuális Le Mans-i 24 órást. 50 egység áll rajthoz, amelyekben vegyesen szerepelhetnek valódi autóversenyzők és profi e-sportolók. Előbbiekből 115, utóbbiakból 85 lesz a mezőnyben LMP2-es és GT-kategóriában.

A rengeteg, Forma–1-ből is jól ismert sztárpilóta mellett magyar szemmel a kilences rajtszámú egység a legérdekesebb. A francia zászló alatt induló Panis Racing Triple A csapatban szerepel a Le Mans-i 24 órás egyetlen magyarja, a szimulátoros Pinczés Ádám. Hogyan keveredett a csapatba, amelyben többek közt Olivier Panisszal osztja meg az autót?

Nem mondott rögtön igent a felkérésre

„Áprilisban csatlakoztam a Triple A-hez, amely egy menedzsmentcég, mások mellett Didier Coton és Olivier Panis alapította. Amikor kiderült, hogy saját csapattal indulnak a Le Mans-i 24 óráson, és szükségük volt még egy szimulátorosra, felhívott a menedzser, hogy lenne-e kedvem beszállni” – árulta el Pinczés Ádám, aki azért nem vágta rá egyből az igent a lehetőségre.

„2018-ban kezdtem csak versenyszerűen játszani az rFactor2-vel, én inkább a RaceRoomra koncentrálok. Először ki akartam próbálni az autót, és csak akkor mondtam igent, amikor úgy éreztem, be tudom hozni a lemaradásomat.”

A csapatban Olivier Panis és a tavaly még a WTCR-ben versenyző fia, Aurélien mellett az rFactor2-specialista Nuno Pinto szerepel Pinczés mellett. Elsősorban a portugál e-sportolóhoz méri magát, hogy hol tart a fejlődésben.

Pinczés Ádám autója és "kártyája" a Le Mans-i 24 óráson

Pinczés Ádám autója és “kártyája” a Le Mans-i 24 óráson

„Két hét alatt sikerült viszonylag közel kerülnöm hozzá. Egy másodpercen belül vagyok Nunóhoz képest, és ezt a tempót konzisztensen hozom körről körre. Persze ő a gyorsabb, ismeri a játék összes trükkjét, úgyhogy a pénteki időmérőn is ő vezeti majd az autót.”

Nemrég Panis autóját vezette, most a csapattársa

Az 1997-es születésű Pinczés Ádámnak nagy élmény, hogy a ’90-es években Forma–1-ben futamot is nyerő, összesen 157-szer rajthoz álló Olivier Panisszal közösen gyakorolhat és versenyezhet.

„Valamelyik nap a Facebookon belefutottam, hogy az 1998-as Ausztrál Nagydíjat adták, amelyen ő is indult. Elmosolyodtam, mert közben épp vele beszélgettem Discordon. Fura és egyben nagyon jóleső érzés, hogy olyasvalakivel osztozom az autón, aki már akkor a Forma–1-ben volt, amikor én születtem.”

Ádámnak egyébként az is különleges, hogy Aurélien Panis csapattársa lett, hiszen nemrég még az ő virtuális autóját vezette a WTCR Esports előszezonjában. Általában esténként gyakorolnak közösen, Panisék minden nap készülnek este 7-től 11-ig, ő pedig nagyjából minden második nap csatlakozik hozzájuk.

„Közben RaceRoomban készülök a nálam most fő prioritást élvező Hungaroring E-sport Bajnokság mellett a Cupra Sim Racing Series-re, valamint Assetto Corsában az SRO E-Sport GT Seriesre is. Így muszáj beosztanom, hogy melyik nap melyiket veszem elő.”

A magyar szimulátoros közösségre is gondol

A valódi versenyzők között a jelenlegi F1-es sztárok mellett, mint Max Verstappen, Charles Leclerc vagy Lando Norris, ott lesznek a pályán korábbi világbajnokok és legendás versenyzők is: Fernando Alonso, Jenson Button, Juan Pablo Montoya, Felipe Massa és még lehetne sorolni a neveket.

Az egyik legerősebbnek tűnő négyes a mezőnyben

Az egyik legerősebbnek tűnő négyes a mezőnyben

Szimulátoros oldalról is összejönnek a világ legjobbjai. James Baldwin, Jernej Simoncic, Erhan Jajovski, David Tonizza vagy éppen a Simvonalon külön cikkben bemutatott Mitchell DeJong mind jól csengő nevek a szimulátoros világban. Sőt indul a legendának számító Greger Huttu is, akivel Wéber Gábor 2001-ben csatázott a világbajnoki címért Grand Prix Legendsben.

„Mindent beleadok, mert szeretném bebizonyítani, hogy nem véletlenül kerültem ebbe a mezőnybe. Nem szeretnék csalódást okozni sem a csapatnak, sem az otthoni szimulátoros közösségnek, hiszen egyedüli magyarként őket is képviselem.”

Óvatosan, de meghatározták a célokat

Ádámot egy fülgyulladás hátráltatta az elmúlt hetekben, de már jobban van, és bízik benne, hogy a hétvégén már nem lesz gondja vele. 24 órás versenyen csak egyszer indult korábban a virtuális Spa-Francorchampson GT-autóval, Le Mans-ban pedig ezen a nyomvonalon még nem versenyzett. A célokat óvatosan határozták meg Panisékkal közösen.

„A legfontosabb, hogy teljesítsük a versenyt és célba érjünk. Jó lenne ezt balesetek és büntetések nélkül abszolválni, és akkor esélyünk lehet akár a top 10-es helyezésre is. Jósolni nem szeretnék, majd menet közben látjuk meg, mire lesz lehetőségünk.”

Pénteken az időmérőkkel kezdődik a virtuális Le Mans-i 24 órás már téttel bíró programja, a verseny pedig szombaton 15 órakor rajtol és vasárnap 15 óráig tart.