Michelisz Norbert a WTCR tavalyi szezonzáróján a szimulátorozásba is belekóstolt

Michelisz kölcsönüléssel és felpolcolt laptoppal bizonyítana

Vasárnap indul a WTCR Esports valódi pilótáknak kiírt online bajnoksága. Michelisz Norbertet zavarja, hogy nem tud annyit gyakorolni, amennyit szeretne, miközben érzi a nagyobb figyelmet a szimulátoros múltja miatt.

Májusban ért véget a WTCR első idei e-sportbajnoksága, melyet a járvány miatti kényszerszünet miatt indítottak el. Abban összeeresztették a profi szimulátorosokat és a valódi autóversenyzőket, a bajnoki címet pedig a M1RA Esports magyarja, Báldi Gergő szerezte meg.

Mivel a túraautó-világkupa idei szezonja csak szeptemberben indul, a szervezők addig sem akarták kihívás nélkül hagyni a versenyzőket. Rajtol a már kizárólag valódi pilótáknak kiírt, hat fordulóból álló és az Eurosporton tévés közvetítést kapó új WTCR-es szimulátorbajnokság.

Napi négy-nyolc óra gyakorlás kellene

Michelisz Norbert részvételét az elsők között jelentették be, hiszen egyrészt ő a regnáló bajnok a valóságban, másrészt szimulátorosból lett autóversenyző. Érzi is emiatt a fokozott figyelmet a Hyundai Motorsport gyári versenyzője.

„Látom, hogy a szimulátoros múltam kapcsán kiemelten foglalkoznak velem a nemzetközi sajtóban. Nem akarom ezt a pozitív képet lerombolni, úgyhogy komolyan veszem a küzdelmet” – árulta el Michelisz, aki azonban túlzásba sem akarja vinni a gyakorlást.

„Zavar, hogy nincs lehetőségem annyit készülni rá, mint amennyit megérdemelne a kihívás.”

“Egy két és egy három éves gyerek mellett nem tudok napi 4-6-8 órát gyakorolni. Ezt az időt nem akarom elvenni a családomtól, úgyhogy csak éjjel szimulátorozom, miután a lányok aludni mentek.”

Magas színvonal, Guerrieri már bizonyított

„Fontos, hogy jól szerepeljek ebben a bajnokságban, de a legfontosabb a valódi WTCR-szezon. Arra pedig akkor tudom feltankolni magam a legjobban lelkileg, ha minél többet vagyok a családommal. A tavalyi év arra tanított meg, hogy ennek jelentős hozadéka van a pályán.”

Azt gondolhatnánk, hogy a szimulátoros világból érkező Michelisz a kisujjából kirázza majd a győzelmeket ebben a mezőnyben, de ő komoly konkurenciával számol. Nem csoda, Esteban Guerrieri például az e-sportolókkal is felvette a versenyt RaceRoomban. Egyedüli valódi pilótaként nyert futamot a WTCR Esports előző kiírásában.

„Annak örülök, ha minél magasabb a szakmai színvonal. Bár most a szimulátorosok nem lesznek ott a rajtrácson, de Guerrieri bebizonyította, hogy ő velük is tudja tartani a lépést. Tudom, hogy rajta kívül Yann Ehrlacher és Mikel Azcona is nagyon komolyan veszi a szimulátorozást” – árulta el Michelisz.

A konyhából átcipelt szék már nem kell

Miközben a legtöbb versenyző profi felszereléssel vesz részt a versenyeken, Norbi egy átlagos kormánnyal és laptoppal indul. Mint mondja, ennek nincs akkora jelentősége, mint sokan hiszik.

„A mostani bajnokságra azért kölcsönbe szereztem egy játékülést, úgyhogy kényelmesebben tudok majd elhelyezkedni versenyzés közben. Legutóbb egy konyhából átcipelt széken ültem…”

„Viszont három osztott képernyős monitor helyett ugyanúgy a 15 colos laptopomon játszom, amit könyvekkel polcolok fel a megfelelő magasságba. Ha az embernek van egy közepes felszerelése, több nem is kell, a köridők elsősorban a gyakorlástól javulnak.”

A hat fordulóból álló online szezon vasárnap indul a virtuális Salzburgringen, és a július 19-i szepangi idényzáróig minden héten adásba kerül egy-egy forduló. A Hungaroringen június 21-én köröz majd a mezőny.