Fernando Alonso és az otthoni szimulátora

Alonso, a ravasz – így vette célba a virtuális Tripla Koronát

Fernando Alonso a virtuális versenypályákon is elmegy a határokig. Trükközik a gyakorlásokon, sörrel engesztelné ki a miatta hőzöngő riválisokat és sorra nyeri a futamokat rFactor2-ben.

A kétszeres Forma-1-es világbajnok egy ideje a motorsportban csak Tripla Koronának nevezett bravúrra hajt. Azaz Graham Hill után ő akar lenni a második, akinek sikerül nyernie az Indy 500-on, a Le Mans-i 24 óráson és az F1-es Monacói Nagydíjon egyaránt. Alonsónak ebből a hármasból már csak az Indy-siker hiányzik.

Szimulátoron ugyanakkor előbb összejöhet neki a mesterhármas, mint a valóságban. Ő az egyik legnagyobb esélyese a The Race All-Star Series harmadik szezonjának, amely éppen a Tripla Korona virtuális változatát valósítja meg. Mindössze három fordulóból áll az említett három legendás pályán. Múlt hétvégén Monacóban kezdtek, és Alonso egyből megnyerte az első futamot.

Ezzel a spanyol valójában zsinórban az ötödik győzelmét aratta az All-Star Seriesben, hiszen a májusban véget érő második szezon utolsó négy futamát is megnyerte az rFactor2-es bajnokságban. Ahhoz képest, hogy csak nemrég szerezte be a saját profi szimulátorát, meglepően eredményesen rajtolt a virtuális világban.

Fernando Alonso és Jenson Button csatája Indianapolisban

Az F1-ben közel 100-szor dobogóra álló, 38 éves pilóta persze kellően dörzsölt ahhoz, hogyan hozza ki magából a legtöbbet. Az előző All-Star idény silverstone-i záró fordulója után például a volt F1-es Mika Salo leplezte le, hogy Alonso milyen trükköket vetett be.

„Volt egy szabályunk, hogy mindenki csak 50 kört gyakorolhat. Alonso titokban mintegy 500 kört vezetett. Miután lebukott, sajnálkozva bocsánatot kért, és meg akart hívni mindenkit egy sörre” – árulta el a Ferrarinál is megforduló finn.

Alonso ravasz módszereiről számolt be Jason Plato is. A kétszeres BTCC-bajnok brit túraautós legenda elmondása szerint a spanyol szándékosan elrontja a körei végét a gyakorlásokon, hogy ne derüljön ki, valójában mire képes.

„Észrevettem, hogy Alonsónak nincsenek mért körei az edzéseken. Egy sem. Az utolsó kanyarban mindig teljesen elhagyja a pályát, így a körét érvénytelenítik. Mi nem látjuk az idejét, de ő pontosan tudja, mennyi lehetett volna” – magyarázta Plato.

„Fernando fura figura, de veszettül jó. Valószínűleg elérte, amit akart. Nyilvánvaló, hogy elképesztően versengő típus, aki mindig mindenben nyerni akar. Ha olyan gyors lennék, mint ő, én is ezt tenném a helyében, de hát nem vagyok…”

Trükkök ide vagy oda, Alonsónak jó esélyei vannak arra, hogy az All-Star Series harmadik szezonját megnyerje. És egyúttal szimulátoron már ebben a hónapban teljesítse a Tripla Koronát, amiről persze a valóságban sem tett még le.

Alonso az alábbi toplistán is helyet kapott: