Kiss Norbert és Tóth Dávid ütközése a Nemzeti Sim Ligában

Kiss Norbi afférja a magyar szimulátorossal – kinek van igaza?

Két bajnokesélyes, Kiss Norbert és Tóth Dávid ütközése volt a Nemzeti Sim Liga negyedik fordulójának legdrámaibb jelenete. Mutatjuk a főszereplők véleményét az esetről.

A Road America virtuális pályáján rendezték meg az iRacingben futó Nemzeti Sim Liga legutóbbi fordulóját. Túl a hat helyszínből álló szezon felén már kirajzolódtak az erőviszonyok, így nem keltett meglepetést, hogy a valódi versenypályákról jól ismert Kiss Norbert, Nagy Dániel kettős mellett a szimulátoros Tóth Dávid küzdött a győzelmekért.

Az első futamon Nagy nyert, mögötte Kiss lett a második, és egészen a hajráig Tóth volt a harmadik. Ekkor őt hátulról kiforgatta Sinka Dániel, amivel visszaesett a kilencedik helyre. Így viszont a 40 perces, fordított rajtrácsos futamon Tóth a második rajtkockából indulhatott, amivel esélyt kapott a győzelemre.

Az ütközés után is odaértek a dobogóra

Meg is szerezte a vezetést, csakhogy a kilencedikként rajtoló Kiss utolérte őt a futam végére. A kétszeres kamionos Európa-bajnok az utolsó körben megelőzte a 2012 óta kisebb kihagyásokkal komolyabban szimulátározó Tóthot, aki azonban nem hagyta magát. Ennek az lett a vége, hogy összeütköztek, és mindketten a szalagkorlátnak csapódtak.

A legutóbbi forduló emlékezetes jelenetében is főszereplő volt Tóth Dávid:

Szinte hihetetlen, de akkora volt az előnyük az élen, hogy Tóth még ezzel együtt is meg tudta nyerni a futamot, de a szerencsétlenebbül járó Kiss is harmadik lett, őt csak Nagy Dániel előzte meg. Ennek ellenére Norbi már a közvetítésben jelezte, hogy szerinte Tóth akciója túlment a határon.

Kiss szerint hiba volt megbíznia ellenfelében

„Akkor hibáztam, amikor megelőztem Dávidot, és utána megbíztam benne, hogy nem fog valami őrültséget megpróbálni. De egy kanyarral az ütközésünk előtt megtette ezt. Már tisztán megelőztem, volt köztünk egy lélegzetvételnyi hely, és azt reméltem, onnan már nem fog visszatámadni ekkora pontelőnnyel a bajnokságban” – fogalmazott Kiss.

„De ezek szerint a részeredmények fontosabbak, és csak bebombázott mellém. Majdnem kilökött, nekem kellett félrekormányoznom az autót. Utána értünk ahhoz a kanyarhoz, ahol ketten mentünk egymás mellett, és sajnos nem fértünk el… Kár volt érte, mert a fordított rajtrácson nagyon jól tudtam menni.”

 Kiss Norbert és Tóth Dávid ütközéssel végződő összecsapása

A Simvonal kíváncsi volt a másik fél nézőpontjára is, ezért megkérdeztük Tóth Dávidot, ő hogyan emlékszik vissza a csatára.

„Norbi már a kvalifikáción megmutatta, hogy ezen a pályán gyorsabb mindenkinél. Örültem is, hogy a fordított rajtrácson a második helyről indultam, mert bíztam benne, hogy ki tudok építeni vele szemben akkora előnyt, ami kitarthat a végéig” – kezdte a gazdaságinformatika szakon tanuló szimulátoros.

Tóth Dávid reméli, hogy nincs harag

„Sajnos volt egy-két hibám a futam elején, és a boxkiállásom sem volt az igazi, ezért elfogyott az előny. Norbi utolért, az utolsó körben támadott, védtem a belső ívet, de nem a végsebességre volt kiélezve a beállításom, ezért körbe tudott autózni, be is sorolt elém.”

„Utána, ahogy mentünk fölfelé az emelkedőn, a belső íven próbáltam visszavágni, ami kicsit talán merész manőver volt, de mivel nyitva hagyta a helyet, megpróbáltam. Majd egymás mellett mentünk a következő kanyarig, ahol Norbit megdobta a rázókő, össze is értünk, és mindketten kicsúsztunk.”

Kiss Norbert otthoni szimulátoros műhelye

Kiss Norbert otthoni szimulátoros “műhelye”

Egyelőre nem adtak ki információt a bajnokság szervezői az esetleges büntetésekről, úgyhogy a futam végeredménye jelen pillanatban nem hivatalos.

„Norbival rendszeresen beszélünk a futamok kapcsán, és ezúttal is megvitattuk az esetet. Ő elmondta, hogy nem tetszett neki a húzásom, én viszont úgy éreztem, meg kell próbálnom. Remélem, hogy nincs harag, mert nekem nagy dolog, hogy megismertem és versenyezhetek vele” – árulta el Tóth Dávid.

Audis belharc jöhet a bajnoki címért

A Fernando Alonso-rajongó szimulátoros jelenleg 170 ponttal vezeti a Nemzeti Sim Ligát Kiss Norbert (161) és Nagy Dániel (148) előtt. Természetesen szeretne a hátralévő, Szuzukában és Spa-Francorchampson megrendezett fordulók után is az élen állni.

„Optimista vagyok, mert az Audi erős lehet a következő pályákon, de ebből kifolyólag kemény csatára számítok Nagy Danival” – hívta fel a figyelmet a szintén Audit vezető TCR Europe-pilótára.

Az esélyekkel a Ferrarit hajtó Kiss Norbert is egyetért, ami nem jó hír a kamionos Eb virtuális bajnokságában tarolással kezdő versenyzőnek.

„Szerintem nekem ez volt az utolsó lehetőségem futamot nyerni, mert a következő pályák egyértelműen az Audinak kedveznek majd” – jelentette ki Norbi.