Gran Turismóban indul a sportszövetség által kiírt első magyar szimulátorbajnokság

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) és a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) együttműködésével májustól veszi kezdetét az első sportszövetség által kiírt magyar szimulátorbajnokság. Gran Turismo és PlayStation 4 kell hozzá, 16 év felett bárki indulhat. Az első tíz helyezett tesztlehetőségben reménykedhet valódi versenyautóval.

Több autós e-sport bajnokság is indult az utóbbi időben Magyarországon. A legsikeresebb a Michelisz Norbert nevével fémjelzett Hungaroring E-sport Bajnokság, amelynek az első selejtezőjében több mint 3000-en vettek részt. Most a hazai sportági szövetségek is belépnek a szimulátoros világba: május 3-án indul az MNASZ-HUNESZ E-sport Országos GTSport Autószimulátor Bajnokság.

A verseny platformját a PlayStation 4-en elérhető Gran Turismo Sport adja. Nemzetközi trendek alapján választották ki a játékot, hiszen az egyetlen FIA által kiírt e-sport bajnokság is ezt használja. Nem mellesleg a hatszoros F1-es világbajnok Lewis Hamilton a szoftver nagykövete.

„Az első három helyezett automatikusan hivatalos utánpótlás licencet kap, és az első 10 helyezett közül a kiválasztottaknak lehetőséget biztosítunk egy versenyautó tesztelésére is” – fogalmazott Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke.

„A szimulátorok és autós videojátékok világa az autósport és az e-sportok közös metszete. A bajnokság sportszakmai hátterét az MNASZ biztosítja, míg az elektronikus platformért és az online megvalósításért mi felelünk” – árulta Biró Balázs, a HUNESZ vezetője.